Festes i tradicions

Sant Antoni: festa d'interés turístic local

La festivitat de Sant Antoni se celebra en el municipi de les Coves de Vinromà cada any, el segon cap de setmana de gener. La festa comença al matí, els cavallistes i col·laboradors, fan un esmorzar. Seguidament els cavalls arrosseguen el “ròssec” per l'avinguda Raval de València, el carrer principal del poble, fins a la plaça Espanya on es muntarà la foguera de Sant Antoni. És espectacular veure com els cavalls arrosseguen oliveres senceres.

La jornada continua a la vesprada, té lloc la benedicció de les coquetes, els cavalls i diferents animals que la gent ha portat. Es procedeix al repartiment de les coquetes de Sant Antoni, juntament amb un got de xocolate amb melindros. Les coquetes són dolços de farina, oli i sucre tradiconals de la festivitat. Seguidament, la reina i dames de les festes encenen la foguera al voltant de la qual es reuneix tota la població.

Finalment, una vegada apagada la foguera, se celebra un sopar de pa i porta en la Pista de la Ravaleta acompanyada d'una nit de ball.

Festa dels Quintos, Pasqua.

En el municipi dels Coves la Setmana Santa té lloc des del Dijous Sant fins al Dilluns de Resurrecció i tenen una marcada importància els quintos i quintes.

Antigament, els quintos eren aquells joves que abans de complir amb el servei militar obligatori participaven en diversos actes del municipi i realitzaven col·lectes pels carrers. Amb el pas del temps, això es va ampliar també a les dones i es va seguir la tradició després de l'abolició d'aquesta obligació militar.

El tret d'eixida a la Setmana Santa la donen els quintos la nit del dijous sant amb una festa amb la finalitat de recaptar fons per a costejar els diversos actes que tenen durant l'any. Després d'aquesta festa, el divendres sant són els encarregats de traure els passos de les processons del Via crucis i del Sant Enterrament el divendres a la nit.

No obstant això, la festivitat més pintoresca i tradicional dels Coves entorn de la Setmana Santa té lloc el Diumenge de Resurrecció, en el qual els quintos, després de la processó de la trobada i acompanyats per la banda de música, recorren tot el poble. En aquest recorregut és típic que la gent els obsequie amb tota mena de productes alimentaris sent el més típic les cistelles on es combinen el menjar i la beguda fins a les típiques Tortades de Quintos, uns pastissos de gran grandària que, tradicionalment, es fan amb farina d'ametla i que estan decorats segons els gustos del quinto al qual se li dóna, sent en algunes ocasions, verdaderes obres d'art.

Després d'acabar la col·lecta, els quintos es dirigeixen a la Pista de la Ravaleta on exhibeixen els pastissos i els reparteixen entre tots aquells que s'acosten a veure'ls. D'aquesta manera, els quintos retornen a la gent del poble el que amb tanta generositat els han donat.

Cooperativisme, 15 de maig.

Al voltant de la festivitat de sant Isidre, al mes de maig se celebra a les Coves la festa del cooperativisme patrocinat per la Cooperativa Rural “Sant Isidre” i en la qual es fa un berenar de germanor entre tots els socis i clients que acaba amb una sessió de ball.

Festes de la joventut.

Aquestes festes les organitza l'Associació Joventut Covarxina i tenen molt bon acolliment, sobretot entre el públic jove. Se celebren, depenent de l'any, entre l'últim cap de setmana de maig i el segon de juny comptant ja amb 21 edicions. Els actes tenen lloc només el cap de setmana posat que entre setmana la gent treballa i és impossible complir amb una programació que englobe tot el dia.

Entre els diferents actes que es donen lloc en aquestes festes estan els festejos taurins, les activitats per als xiquets, la gimcana “Ral·li Humorístic”, la Ruta de l’Ordi i el sopar de socis sense oblidar les festes nocturnes. Durant aquests caps de setmana en els quals ja comença a fer bon temps, la gent ix al carrer i es realitzen unes festes molt vistoses a l'aire lliure.

Fira Tasta'm, juliol.

Aquesta fira es realitza a primers de Juliol, aquest esdeveniment posa en valor la gastronomia de la zona. Són nombrosos els expositors de productes típics tant del municipi com de la província que es reuneixen en aquesta terrassa d’estiu, ja que en la fira es faciliten tant taules com cadires per tal que els assistents puguen consumir allí mateix en la fira. La fira es complementa amb música en directe i altres esdeveniments com diferents jocs per als xiquets o demostracions de cuina.

Festes patronals

Les festes patronals o les Festes d’Agost se celebren en honor a la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Roc. Oficialment transcorren entre el 14 i el 23 d'agost. No obstant això, la setmana prèvia ja es programen activitats com per exemple el Concert d'Estiu de la Unió Musical Covarxina, el concert del Cor o el campionat de vòlei platja.

L'esquema de la programació és sempre el mateix: el dia 14 comencen les festes amb el pregó consistent en la desfilada de les carrosses que elaboren els veïns i de diversos grups d'animació. A aquest dia se segueixen els dos dies d'església, el 15 dedicat a la Mare de Déu de l'Assumpció i el 16 a Sant Roc, en els quals es realitzen els actes litúrgics en honor als nostres patrons així com la representació més tradicional del Ball Pla per part del Grup de Danses. Després d'aquests dies, se succeeixen aquells dedicats als actes taurins amb dos dies de Bous de Vila en els quals les vesprades de bous tenen lloc pel carrer i quatre en els quals els festejos taurins es realitzen en la plaça del poble. Tot això es combina amb actes culturals com a diverses exposicions, menjars populars, festes nocturnes i el Ball Pla, sempre present en les nits de les festes patronals.

Finalment, les festes finalitzen amb el Dia per la Joia. Aquest dia és típic que tant menuts com grans córreguen les carreres de la Joia. Tradicionalment, l'últim dia de festes s'anava a menjar al camp amb el grup d'amics i, després de guanyar alguna carrera es disposava de la carn necessària per a realitzar la paella. En aquest acte es realitzen diverses carreres per a tots els públics: des de xiquets menors de 3 anys fins a la tercera edat passant per carreres amb una cullera i un ou en la boca, carreres de sacs i amb carretó entre altres. En aquest acte tan emblemàtic no existeix límit d'edat. Els premis per als guanyadors de cada carrera són un conill i un pollastre per al primer i segon classificat respectivament. Després d'aquestes carreres, el típic és que la gent vaja a menjar en algun lloc fora del poble amb el seu grup d'amics. A la nit es balla el Ball Pla pels carrers del municipi acabant en la plaça d’Espanya on des del balcó de l'Ajuntament les Regines i Dames de les festes acomiaden els festejos i es dóna principi al castell de focs artificials que marca el final de les festes patronals.

Durant els 9 dies en què transcorren els actes de les festes es fomenta la festa al carrer i a l'aire lliure. En qualsevol carrer es pot veure a la gent sopant fora per a aprofitar les temperatures fresques i agradables de la nit en contrast amb la calor que fa a les vesprades.

Fira de Nadal.

A primers del mes de Desembre se celebra la Fira de Nadal. Aquest esdeveniment firal, iniciat l'any 2006, ofereix una gran varietat de productes nadalencs, així com una bona mostra d'artesania i de la gastronomia local típica de Nadal.

En aquesta Fira podrem assaborir cocs i dolços, figues albardades i productes típics de Nadal i de la gastronomia Covarxina. També podrem, en els tallers organitzats, fer pastissets, cocs amb codony, cocs amb mel, prims i farinoses, confitura de moniato, bunyols, ametles rocoses... Podrem trobar, també, altres productes com embotits, llonganisses i xoriços, patés, botifarres, formatges...

A més dels productes d'alimentació, els artesans, les associacions i comerç del municipi, ens ofereixen una mostra d'objectes diversos d'artesania i productes d'altres països: brodats a mà, objectes de fusta d'olivera, artesania en pedra, cabassos i cistells de llanda, polseres i arracades, vidre reciclat, centres florals de Nadal, boixets, sabó mullat i dur, etc.

En la Fira de Nadal, no falta una mostra de les cases rurals i de les masies situades a les Coves de Vinromà.

Festa de Sant Vicent / Sant Miquel.

El dia de Sant Vicent i Sant Miquel se celebra a l’ermita situada al voltant del poble i que data de 1614 la festa dels dits sants. La gent acudeix a peu o en cotxe a la celebració de la missa que acab amb el cant dels gojos als sants i després amb un berenar de germanor entre tots els assistents, patrocinat pels majorals de l’ermita.

 

 

 

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Les Coves de Vinromà, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça Espanya, 19, Ajuntament de Les Coves de Vinromà, CP: 12185, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).